Departamentul pentru Sănătatea Sexuală și a Reproducerii

Comitetul Permanent pentru Sănătatea Sexuală și a Reproducerii, inclusiv HIV/SIDA a pornit de la idealul de a promova un comportament sexual responsabil și de a oferi suport persoanelor care trăiesc cu HIV. Scopul comun al membrilor SCORA este acela de a promova drepturile sexuale și reproductive. Viziunea comitetului a evoluat de-a lungul timpului, fiind astăzi mult mai complexă și acoperind mult mai multe subiecte. Aceasta include subiecte diverse ce țin de educație sexuală, sănătatea mamei și a copilului, violență bazată pe gen și LGBTQI+.
Departamentul SCORA luptă constant pentru combaterea problemelor susmenționate ce țin de educația pentru sănătatea sexuală. Este, așadar, vital atât pentru tineri, cât și pentru întreaga comunitate să creștem gradul de literație asupra sănătății reproducerii. Doar astfel putem ajunge împreună la diminuarea incidenței infecțiilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, a numărului de avorturi realizare în condiții precare și nu în ultimul rând, a stigmatizării aduse persoanelor din diverse comunități.

Misiunea comitetului SCORA nu este doar simpla informare a publicului larg despre sarcină, infecții cu transmitere sexuală sau metode contraceptive. Este mult mai mult de atât! Împreună cu echipa de voluntari dedicați acestui scop, luptăm atât pentru persoanele afectate de diverse infecții cu transmitere sexuală, pentru încetarea stigmatizării aduse acestora, cât și pentru victimele agresiunilor sexuale. Contribuim activ la integrarea persoanelor LGBTQI+, aprindem o lumânare pentru toți cei decedați în urma infectării cu HIV/SIDA, oferim sprijin și îndrumare tuturor celor ce au nevoie de ajutor în acest aspect, iar cuvantul “tabu” nu există în vocabularul nostru. Suntem o comunitate, iar din comunitatea noastră nu fac parte doar voluntarii proiectului. Ci toți cei care au fost cândva judecați, agresați, neînțeleși, slab informați, neprotejați. Pe scurt, suntem alături de TOATĂ LUMEA! Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care noi le desfasurăm. Deviza noastra constă în libertate, egalitate și… sexualitate.

  • Educarea comunităților cu privire la infecțiile cu transmitere sexuală, modului de transmitere al acestora și metodelor de protecție.
  • Scăderea stigmatizării avortului și creșterea ratei de conștientizare referitoare la  sănătatea mamei și a copilului, planning-ul familial și violența obstetricală.
  • Scăderea discriminării comunității LGBTQI+ în ceea ce privește accesul la îngrijirile de sănătate.
  • Combaterea violenței bazate pe gen, indiferent de forma acesteia (psihică, verbală, fizică etc.)
  • Scăderea discriminării persoanelor infectate cu HIV și educarea populației generale legat de modurile de transmitere ale virusului.
  • Stabilirea și consolidarea relaților externe cu organizații ce au același scop

Problemele pentru care militează programul Realising Sexual and Reproductive Health and Rights sunt numeroase. România este pe locul 1 în Europa în ceea ce privește rata sarcinilor la adolescente și a mortalității din cancer de sân și col uterin, ambele prevenibile prin screening. Se discriminează puternic încă pacienții boli cu transmitere sexuală, persoanele din comunitățile LGBTQ+, avortul ca procedură medicală și se acoperă sub semnul de tabuu tot ce înseamnă discuțiile despre sănătatea reproductivă. Soluția este implementarea treptată a proiectelor ce depășesc toate barierele ce ne stau în calea eliminării discriminării oricărei persoane. Prin proiectele organizate la nivel național, dorim încetarea stigmatizării celor sub tratament pentru o infecție cu transmitere sexuală, femeilor ce a trecut prin un avort, sau persoanelor aparținând comunității LGBTQi+. Atitudinea programului Realising Sexual and Reproductive Health and Rights este pro-vaccinare anti-HPV și pro-planning familial.

Într-o societate clădită pe legi patriarhale și predominată o mentalitate arhaică, violența și discriminarea de gen îngreunează viața de zi cu zi a femeilor (și nu numai). Blamarea victimelor este o “patologie” prezentă în majoritatea instituțiilor, care produce de multe ori daune iremediabile la persoanele afectate de abuz.

Pentru a aduce o schimbare majoră în România, programul “Gender Based Violence” își propune să ridice un semnal de alarmă asupra consecințelor cauzate de violență (fizică, verbală, sexuală, psihologică, socio-economică și spirituală). Cum se poate face această schimbare? Conștientizarea publicului larg, consilierea victimelor și pregătirea corespunzătoare a personalului medical pentru recunoașterea victimelor unui abuz sunt primii pași pentru construirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații.

Programul “Comprehensive Sexual Education” include mai multe proiecte care au în centru educația reproductivă, dar și metode de îmbunătățire ale acesteia. Abordând teme legate de boli cu transmitere sexuală, igienă, sexualitate, consimțământ, concepție, contracepție, acest program își propune să spargă barierele zonei de confort și să contribuie la formarea și responsabilizarea adolescenților și tinerilor.

Unul dintre obiectivele principale ale acestui program este normalizarea educației reproductive în societatea românească și includerea ei în curicula școlară, lucru care reprezintă un aspect esențial într-o educație cât mai complexă a generațiilor tinere, dar și în incluziunea, emanciparea și accepțiunea unor minorități precum comunitatea LGBTQ+ sau comunitatea rromă.

Proiectele care stau la baza acestui program presupun mai ales colaborarea cu unități de învățământ și alte instituții și organizații nonguvernamentale cu obiective legate de sănătatea reproductivă.

Componenta programului care aduce un element nou, dar foarte important în cadrul educației sexuale este comprehensivitatea, ce presupune ca actul educativ să nu se oprească la aspecte teoretice despre anatomie sau microbiologie ci să abordeze și subiecte precum consimțământul, bully-ing-ul, slut shaming-ul, comuncarea atât între parteneri cât și cu cei din jur  (părinți, prieteni, alți membrii ai familiei) sau stigma asociată cu bolile cu transmitere sexuală.

SCORA X-Change este un schimb de experiență ce dureaza aproximativ 3-4 săptămâni. Acesta se adresează studenților la medicină şi are ca scop creşterea conştientizării asupra problemelor legate de sexualitate, sănătatea reproducerii şi drepturi. Participanții au ocazia de a observa cum funcționează un departament SCORA în centrele din alte țări.

Programul îmbină perfect temele SCORA cu oportunitatea de a îmbunătăți cunoştiințele despre cultura altor țări. Fiind un schimb de experiență, participanții pot crea legături strânse cu voluntarii SCORA din alte centre internaționale şi astfel, împreună, vor forma o echipă competentă care încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă un voluntar SCORA.