Departamentul de Sănătate Publică ( SCOPH )

Departamentului de Sănătate Publică (SCOPH – Standing Committee on Public Health) este promovarea unui stil de viață sănătos din punct de vedere fizic, psihic și social în rândul populației generale prin campanii de informare și prevenție și eliminarea unor obiceiuri cu potențial nociv din viața cotidiană (fumat, consum de alcool, consum de droguri etc).

  • Prevenirea răspândirii bolilor în societate;
  • Promovarea educației continue pentru sănătate în societate;
  • Creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor de sănătate din rândul populației;
  • Susținerea politicilor de sănătate în calitate de reprezentanți direcți ai studenților mediciniști;
  • Dezvoltarea de cunoștințe și abilități teoretice, cât și practice, în rândurile studenților mediciniști în scopul formării viitorilor specialiști în spațiul medical;
  • Colaborarea studenților mediciniști alături de organizații externe axate pe domeniul sănătății publice în scopul utilizării potențialului studenților în medicină;

Proiectele și activitățile din cadrul Comitetului se adresează unui public divers, atât ca vârstă, cât șidin punct de vedere al condițiilor de viață:

Consumul de tutun reprezintă principala cauză prevenibilă a bolilor cronice netransmisibile, existând dovezi științifice care demonstrează cert că reducerea numărului persoanelor care folosesc produse ce conțin tutun conduce la diminuarea poverii reprezentate de aceste boli. Descurajarea debutului consumului acestor produse conduce la reducerea, atât pe termen scurt cât mai ales pe termen mediu și lung, a numărului de fumători, existând metode și instrumente eficiente și specifice.

În parteneriat cu 2035 fără tutun, dorind să sprijinim eforturile naționale pentru combaterea consumului de tutun, a fost lansat un concurs de proiecte, care are ca scop scăderea consumului în rândul tinerilor și copiilor. Tema concursului este “Prima generație fără tutun” și scopul proiectelor înscrise vizează scăderea consumului de produse destinate fumatului (tutun, tutun încălzit, țigări electronice) și prevenirea debutului fumatului la copii și adolescenți, reducerea accesibilitatii, reducerea expunerii la fumat de mâna a doua.

În urma concursului, au fost numite câștigătoare 6 proiecte cărora le-au fost oferite granturi de diferite valori, după cum urmează: 1 grant de 700 de euro, 2 granturi de 500 de euro și 3 granturi de 350 de euro. Centrele la nivelul cărora se vor desfășura proiectele sunt urmatoarele: FASFR București, SSMB, ASMTMC, FASFR Timișoara, SSMC și LSUVA.

Le dorim mult succes și le vom urmări activitățile pe parcursul anului către “prima generație fără tutun”.

“Împreună Pentru Sănătatea Rurala” este un proiect ce își propune să dea o mână de ajutor sistemului medical din România, prin implicarea activă a studenților la Medicină, a medicilor rezidenți şi a medicilor specialişti, a partenerilor şi instituţiilor medicale în asigurarea de investigaţii şi consult de specialitate în mediul rural.

În cadrul proiectului, se organizează periodic caravane în zone rurale defavorizate, la care participă voluntari studenţi în medicină, medici rezidenţi, medici specialişti. Astfel, în cadrul unei ediţii, se evaluează starea de sănătate a populației prin efectuarea gratuită a următoarelor investigaţii : analize de sânge (glicemie, colesterol, trigliceride), analize de urină, puls şi tensiune, examen clinic complet, examen de specialitate (cardiologie, pediatrie, oftalmologie, ginecologie, dermatologie).

La sfârșit, toți pacienții primesc scrisori medicale, trimiteri sau medicamente în funcție de necesitățile fiecăruia. Tot în timpul caravanelor, pentru că știm că cel mai eficient tratament este prevenția, avem alături de noi colegi ce vorbesc despre tuberculoză, diabet, prevenția prin vaccinare, obezitate, alimentație echilibrată, educaţie sexuală dar și despre cancerul de col uterin. Toate acestea vizează informarea și prevenția, încercând să aducă un plus de conștientizare în rândul oamenilor!

Pentru a aduce o schimbare majoră în România, programul “Gender Based Violence” își propune să ridice un semnal de alarmă asupra consecințelor cauzate de violență (fizică, verbală, sexuală, psihologică, socio-economică și spirituală). Cum se poate face această schimbare? Conștientizarea publicului larg, consilierea victimelor și pregătirea corespunzătoare a personalului medical pentru recunoașterea victimelor unui abuz sunt primii pași pentru construirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații.

Recent, rata imunizării în România a scăzut foarte mult, iar rata infecțiilor ce pot fi prevenite prin vaccin a crescut îngrijorător. Atât epidemia de rujeolă din România, cât și dezinformarea produsă de unele articole din mass-media au urgentat luarea unor hotărâri politice, dar și crearea acestui proiect. Prin intermediul acestuia se derulează campanii de informare publică privind riscul non-aderenței la schema națională de vaccinare, beneficiile vaccinurilor și importanța vaccinării.

În cadrul campaniei FASMR „Vaccinează-te informat!”, Domnul Profesor Mircea Ioan Popa, fost Director General al INCDMM Cantacuzino ne vorbește despre beneficiile și riscurile vaccinării:

https://www.facebook.com/FASMR/videos/1901336659901325/

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt alarmante:

  • 82% dintre tineri suferă de stres și anxietate;
  • 45% dintre studenți susțin că sunt permanent stresați;
  • La fiecare 40 de secunde, cineva moare prin suicid, reprezentând a doua cea mai frecventă cauză de deces a persoanelor cu vârste cuprinse între 16-25 ani;

Afecțiunile mintale sunt un domeniu neglijat în cadrul sănătății publice, deși reprezintă principala cauză de dizabilitare la nivel global. Proiectele de Sănătate Mintală au drept public țintă tinerii, încercând să reducă gradul acestora de stres, să le ofere strategii pentru a identifica agenții stresori și a alege metode de coping eficiente, să destigmatizeze bolile mintale.

„Donează sânge! Fii erou!” este un proiect național, desfășurat în 11c entre universitare din România: Târgu Mureș, București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Oradea, Galați și Constanța, care vine în intampinarea unei probleme importante a vremurilor în care trăim si anume deficitul major de donatori de sânge. Ne propunem să creștem procentajul de donatori din populație astfel reușind să creștem calitatea serviciilor medicale din România.

Prin organizarea bianuală a proiectului ‘’Donează sânge! Fii erou!’’, coordonatorii și-au propus întotdeauna ameliorarea uneia dintre marile probleme cu care se confruntă unitățile spitalicești din România: lipsa de sânge. De fiecare dată, campania s-a desfășurat pe o perioada de cinci zile, timp în care, pe lânga procesul propriu-zis de donare, s-a încercat sensibilizarea populației cu privire la importanța actului dedonare a sângelui prin materiale informative (pliante, afișe, articole în presă și media) și sfaturi din partea personalului medical în locația de recoltare.

Astfel, campania a beneficiat de publicitate din partea unor posturi precum Pro TV, Antena 1, Antena 3, Digi24, Realitatea TV, Radio România Actualități, ziare precum Adevărul, Jurnalul Național, Click de duminică cât și de parteneriate cu firme de prestigiu: Philips Romania, NN, FruFru, Pepsico, 5 To Go, Bella, Uber, Vitamin Aqua, ProVocatia, Nazarcea Grup, Teatrul Bulandra, World Class Romania, Cinema City, abex.ro etc.

Toate campaniile au fost încununate de succese, numărul de donatori mărindu-se de la o ediție la alta, precum și suportul oferit din partea sponsorilor și mass-mediei.

“Micii Sanitari” este un proiect educațional din cadrul Programului Național ”Children Health and Rights” din Comitetul Sănătate Publică (SCOPH) al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

Proiectul este organizat de către studenți ai Facultăților de Medicină din țară membre ale FASMR.

Obiectivul proiectului este oferirea copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani din mediul rural și urban abilități și cunoștințe în domeniul educației sanitare în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, precum: anatomia și fiziologia organismului uman, igienă, alimentație sănătoasă, manevre de bază de prim ajutor.

Anual, în perioada martie-mai, echipe de studenți voluntari ai Asociațiilor Studențești ale Universităților de Medicină și Farmacie din cele 11 centre membre FASMR desfășoară activități de predare interactivă a noțiunilor de educație pentru sănătate elevilor din clasele a II-a, a III-a, a IV-a, 2 ore pe săptămână, timp de 5/6 săptămâni.

Temele abordate sunt adaptate vârstei elevilor și sunt unice la nivel național, aceleași în fiecare centru universitar, realizate și aprobate de către studenți din toate centrele participante.

La sfârșitul orelor de predare, proiectul presupune selecția pe baza unui test a elevilor reprezentanți din fiecare clasă, care vor participa ulterior la Etapa Locală. În urma Etapei Locale, primii doi elevi clasați din fiecare an de studiu se vor califica la Etapa Națională, desfășurată în unul dintre centrele universitare participante. Elevilor li se vor asigura cazarea și masa pe perioada desfășurării Etapei Naționale. 

Lecții Micii Sanitari