Departamentul de Sănătate Publică ( SCOPH )

Departamentul de Sănătate Publică (SCOPH-Standing Committee on Public Heath) este unul dintre primele departamente apărute în cadrul IFMSA,fiind în același timp și cel mai mare departament. În cadrul FASMR, acesta cuprinde 17 proiecte naționale.

Departamentul de Sănătate Publică își dorește să devină un punct de referință pentru studenții mediciniști și astfel să formeze viitori lideri ai sănătății publice dotați cu un bagaj de cunoștințe și valori pentrua acționa la nivel local,național și internațional.

Misiunea Departamentului de Sănătate Publică promovează un stil de viață sănătos din punct de vedere fizic,psihic și social  în rândul populației generale prin campanii de informare și prevenție,și eliminarea unor obiceiuri cu potențial nociv din viață cotidiană(fumat,consum de alcool,consum de droguri etc).

Proiectele din cadrul departamentului se adresează unui public divers,atât ca vârstă(copii,adolescenți,tineri,adulți) cât și din punct de vedere al condițiilor de viață.

Obiectivele departamentului:

  • Prevenirea răspândirii bolilor în societate;
  • Promovarea educației comprehensive continue pentru sănătate în societate;
  • Creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor de sănătate din rândurile studenților mediciniști din cadrul socității;
  • Susținerea politicilor de sănătate în calitate de reprezentant direct al studenților mediciniști;
  • Dezvoltarea de cunoștințe și abilități teoretice, cât și practice, în rândurile studenților mediciniști în scopul formării viitorilor specialiști în spațiul medical;
  • Colaborarea studenților mediciniști alături de organizații externe axate pe domeniul sănătății publice în scopul utilizării potențialului studenților studenților în medicină;
  • Conlucrarea cu reprezentanți ai altor ramuri din cadrul educației medicale asemenea drepturilor omului, respectiv sănătatea reproductivă.

Programe din cadrul departamentului

Viață sănătoasă și boli netransmisibile

Dincolo de spațiul medical, al sistemului sanitar, păstrarea stării de sănătate depinde de acțiunile noastre de zi cu zi. În calitate de studenți în medicină este datoria noastră de a ne implica în evaluarea periodică a stării de sănătate a societății, educarea populației și abordarea cât mai riguroasă a pacienților cu patologii diverse.

Boli netransmisibile

Bolile netransmisibile reprezintă la nivel mondial o problemă de sănătate publică ce prinde amploare din ce în ce mai mare la nivel mondial. Patologiile la care se face referire sunt determinate de factori de risc asemenea sedentarismului, alimentației nesănătoase, consumului cronic de alcool și tabagismului, acestea putând fi prevenite printr-o abordare social, politică, economică și culturală complexă.  Misiunea programului o reprezintă, așadar, prevenirea, managementului și controlul patologiilor necomunicabile, dintre care: bolile cardiovasculare, respiratorii, diabetul zaharat și cancerul sunt principalele ținte.

 

Sănătate Mintală

Sănătatea mintală reprezintă un subiect de controversă ce vine să pună la încercare sistemul de sănătate. Astfel, rolul studenților în medicină se manifestă prin acțiuni ale acestora care vin să pună în evidență probleme asemenea depresiei, anxietății, precum și a altor patologii de natură mintală în rândurile populației generale, dar și a studenților în medicină.

 

Mediu și sănătate

Sănătatea este un amănunt al vieții ce cuprinde domenii foarte diverse asemenea sistemului de sănătate, drepturilor omului, sistemul de învățământ și mediul, bineînțeles. Studenții în medicină sunt răspunzători drept reprezentanți ai sistemului sanitar de politicile luate ce afectează sănătatea. Astfel, conceptul de  HiAP (Health in All Policies) vine în prim-plan în rândul studenților mediciniști.

Sănătatea și drepturile copiilor

Programul își propune să aducă studenții în medicină în fruntea educației pentru sănătate, promovării și protejării drepturilor în rândurile copiilor. Proiectele din cadrul acestui program vin să susțină învățarea copiilor a unor concepte esențiale sănătate care să contribuie la formarea unor adulți și, implicit, a unei comunități pregătite d.p.d.v. sanitar și responsabile

Sisteme de sănătate

Un sistem de sănătate reprezintă înglobarea tuturor participanților care au rol determinant fie ca factori decizionali, fie drept factori executivi în realizarea acțiunilor ce afectează sănătatea publică. Astfel, programul își propune să abordeze modul în care decizii privind sănătatea publică sunt luate, dar și modul de aplicare, concentrându-pe pe componentele sistemului de sănătate și mai puțin pe patologii (indiferent de natura lor acută ori cronică).

 

Donarea de măduvă, organe și țesuturi

În prezent în România nevoie de sânge crește de la zi la zi iar pentru a putea aduce un plus sistemului medical sunt necesare măsuri atât d.p.d.v. admistrativ, vizând centrele unde donarea este posibilă, dar și educațional, cu referire la viziunea populației generale asupra procedurii de donare și a importanței acesteia. În cadrul programului se evidențiază „Donează sânge! Fii erou!” proiect național ce își propune să aducă sânge în

unitățile spitalicești din România. Pentru a crește participarea populației la conceptul de donare de sânge, aceasta campanie urmărește informarea publicului asupra necesităților mari de sânge din sistemul nostru medical si îndrumarea celor care îndeplinesc

condițiile necesare donării către Centrul de Transfuzie, ajutând astfel

la combaterea acestui deficit.