Comitetul de Educație Medicală (SCOME)

Departamentul de Educație Medicală (SCOME) este unul dintre departamentele FASMR care se ocupă cu îmbunătățirea procesului de formare a studenților mediciniști, astfel încât aceștia să beneficieze de un program complet de pregătire profesională, în pas cu evoluția medicinei și cu standardele internaționale. El oferă studenților oportunități de însușire a unor noțiuni teoretice și abilități practice, necesare pentru dezvoltarea profesională și personală optimă ca viitori medici. 

SCOME reunește o varietate de activități desfășurate la nivel național, dar și numeroase alte activități locale, toate cu scopul de a extinde paleta oportunităților de dezvoltare în planul educației medicale. Obiectivele SCOME sunt simple:

  • Oferirea unor oportunități prin care studentul medicinist să își însușească noțiuni teoretice și abilități practice utile pentru un viitor cadru medical;
  • Responsabilizarea și susținerea studenților în îmbunătățirea continuă a procesului educațional;
  • Dezvoltarea unor activități care au ca scop îmbunătățirea directă a educației medicale;
  • Dezvoltarea unor colaborări interuniversitare prin care să promovăm și să asigurăm echitate în accesul la educația medicală. 

Departamentul de Educație Medicală coordonează și supervizează activitatea congreselor medicale studențești din România care se bucură de reputate participări internaționale și care, pe lângă conținutul științific pe care îl distribuie studenților mediciniști, le oferă acestora posibilitatea de a-și prezenta la nivel internațional rezultatele cercetărilor lor.

De asemenea, Departamentul de Educație Medicală se bazează pe un impresionant proiect național: TransMed. 

Pe lângă acesta, există numeroase proiecte locale care se desfășoară în centrele afiliate FASMR și care extind paleta de oportunități în privința educației medicale la un nivel care face din Departamentul de Educație Medicală unul dintre cele mai atractive departamente pentru voluntarii FASMR, dar și pentru întreaga masă a studenților mediciniști din România. Printre acestea se numără: Atelierul de Paliație, Breaking the Silence, Medical Research Education, Simularea Examenului de Rezidențiat, Tutori pentru noua generatie și Zilele Educației Medicale.

În aceeași ordine de idei, Departamentul de Educație Medicală se constituie ca un mediator între nevoile studenților în materie de instruire medicală și oferta educațională a universităților de stat din România, respectiv Ministerele Educației și Cercetării și cel al Sănătății.



Una din competentele pe care medicul trebuie sa le detina si sa le utilizeze zilnic in activitatea lui este aceea de a comunica eficient cu persoanele ingrijite. Cea mai dificila comunicare s-a dovedit a fi cea cu persoanele cu deficiente de auz si vorbire, motiv pentru care proiectul de fata isi propune sa ofere instruire specifica studentilor la medicina pentru dobandirea competentelor de comunicare medic-pacient surdo-mut. Proiectul „Breaking the silence” utilizeaza sensul larg al notiunii de comunicare, luand in calcul nu doar transmiterea de mesaje cu continut specific medical prin utilizarea limbajului semnelor, dar si apropierea de aceasta categorie populationala prin intelegerea preocuparilor lor cotidiene, participarea nemijlocita la activitatile specifice si nu in ultimul rand identificarea nevoilor lor de educatie pentru sanatate.

Medical Research education este proiectul care își propune să fie o legatura între studenții interesați de cercetare și cadrele didactice implicate în acest domeniu.Proiectul a pornit din cadrul Organizației Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca, ulterior dezvoltându-se la nivel național în cardul Federației Asociațiilor Studenților Mediciniști din România. Principalele centre în care se desfăsoară sunt Cluj-Napoca și București, urmate de Iași și Brașov. Urmărim dezvoltarea în acest an în cel puțin un nou centru universitar. Avem ca obiective principale:

  • Creșterea nivelului de cunostițe și abilități a studenților în domeniul cercetării.
  • Dezvoltarea unei rețele de cadre didactice și colaboratori implicați în proiecte de cercetare.
  • Facilitarea accesului studenților în proiecte de cercetare.

Principalele evenimente ale proiectului au fost anul acesta: “First steps in Research” și “Get your licence done!”

Acest proiect vizeaza crearea unei platforme online care să conțină o bază de date actualizată a congreselor medicale studențești, precum și a altor activități științifice desfășurate la nivel național, dar și internațional.

Transmed este un program de schimburi interuniversitare ce aparține de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România. Acesta oferă posibilitatea de a petrece o săptămână de studiu într-un alt centru universitar de medicină din România sau Republica Moldova. Astfel studenții vor cunoaște un alt cadru de studiu, iar acolo vor fi așteptați de către alți studenți mediciniști gata mereu pentru a îi îndruma și pregătiți cu un program social excepțional.

Proiectul ”Tutori pentru noua generație” al departamentului de Educație Medicală s-a născut din necesitatea reală a studenţilor de a fi susținuți și îndrumați în primii lor pași în mediul universitar. În cadrul proiectului, studenții din anii mai mari vin în susținerea colegilor lor mai tineri, studenți în anul I la Facultatea de Medicină, cu scopul de a le facilita integrarea armonioasă în mediul academic. Am format un networking funcțional, prin care să împărtășim din experiențele noastre, pentru a facilita adaptarea și dezvoltarea generației ce ne succede. În acest mod, am stabilit o conexiune reală și strânsă cu întreg anul I. De asemenea, printr-o serie de activități destinate acestora, am format deprinderile necesare adaptării la tot ceea ce este nou în anul I. Ulterior, ne-am concentrat în a forma prietenii în cadrul studenților, pentru a dezvolta capacitatea de lucru în echipa și implementa spiritului de fair-play, atât de important dezvoltării viitorilor medici. Astfel, venim în completarea pregătirii oferite de universitatea noastră si sprijinim procesul de educare și informare continuă, încercând să susținem creșterea sistemului educațional medical românesc.

„Zilele Educației Medicale” este un proiect care își propune orientarea pe plan profesional a studenților la medicină prin intermediul unor evenimente cu caracter științific. Obiectivul principal al proiectului este susținerea educației medicale complementare programei universitare. Pe parcursul celor două săptămâni în care se va desfășura activitatea acestui proiect se vor organiza numeroase conferințe și workshop-uri cu teme medicale, training-uri de public speaking și time management și o sesiune de comunicări științifice.