În data de 5.10.2020, Ministerul Sănătății a emis ordinul nr. 1697/2020 privind stabilirea cuantumului taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020.

Alianța Studenților din Domeniul Sănătății dorește să facă următoarele precizări:

Articolul 1, alineatul 1 care precizează mărirea taxei de participare la concursul de rezidențiat de la 400 lei (taxa din anul precedent) la 500 lei, “Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2020, se stabileşte la suma de 500 lei/participant.”

Majorarea cu 25% a taxei de participare la concursul de rezidențiat din acest an nu este motivată, intenția de a o modifica nu a fost anunțată anterior și apare întrun context nefavorabil, lipsit de transparență privind factorii care au dus la această decizie, fapt ce ne îngrijorează.

Totodată, schimbarea vine într-un context pandemic, pe un fond de instabilitate financiară și lipsă de predictibilitate, context în care ar trebui încurajați și susținuți viitorii profesioniști din domeniul sănătății.

Modificarea taxei de participare cu numai 40 de zile înainte de susținerea examenului de rezidențiat, duce la accentuarea instabilității prezente și de asemenea, la demotivarea viitorilor specialiști. În același timp, diferența este una considerabilă pentru un absolvent, fără venituri proprii, ce dorește să devină un specialist necesar în sistemul românesc de sănătate.

Ne arătăm îngrijorați de prezentul Ordin și de lipsa de transparență care, având în vedere situația pandemică din acest moment, duce la accentuarea instabilității și demotivarea viitorilor specialiști din domeniul sănătății.

Solicităm respectuos Ministerului Sănătății explicații suplimentare cu privire la Ordinul nr. 1697 emis în data de 5.10.2020. Subliniem faptul că Alianța Studenților din Domeniul Sănătății are cele mai bune intenții pentru a asigura o desfășurare optimă a examenului de rezidențiat.

Cu deosebită considerație,

Raluca-Corina Oprea
Președinte FASMR

Ana-Iuliana Buzatu
Președinte FASFR

Flavius Costanza-Gugiu
Președinte FSMDR

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *