Main Page

În decursul ultimei luni, echipa FASMR a realizat un studiu privind efectele izolării asupra sănătății mintale a studenților la medicină. În această postare, vă vom prezenta o parte dintre rezultate. Am observat o tendință generală de creștere a problemelor de concentrare, a problemelor cu somnul, a unui nivel mai mare de sedentarism, de stress și perceperea unei senzații mai puternice de singurătate.

Prin analizarea datelor, am ajuns la concluzia că studentele sunt afectate mai tare decât studenții, și, deși diferența este doar una mică, este totuși semnificativă și nu o putem trece cu vederea.

Comparând rezultatele pe baza ratei utilizării social media și a platformelor de streaming, am observat două tendințe interesante. Persoanele care au folosit aceste servicii mai mult decât înainte de pandemie au raportat un răspuns negativ mai marcat decât cei care și-au păstrat obiceiurile de utilizare de dinainte de pandemie. Persoanele care au folosit aceste servicii mai puțin decât înainte de pandemie au avut răspunsuri mai negative decât cei ce și-au păstrat obiceiurile, dar diferențele nu au fost la fel de mari ca ale celor care au început să abuzeze de aceste servicii.

Comparând rezultatele din punctul de vedere al utilizării social media, observăm că persoanele care își petrec mai mult timp pe rețelele de socializare raportează o rată mai mare a sedentarismului și a procrastinării. De asemenea, ei au raportat o rată mai mare a stresului și, contrar așteptărilor, a senzației de singurătate și a depresiei autodiagnosticate. Se pare că, deși rețelele sociale ne promit un contact mai apropiat cu cei dragi, acestea ne dau doar iluzia apropierii, iluzie ce este foarte curând dizolvată. Acest efect paradoxal al utilizării excesive a rețelelor sociale este conform cu datele din literatură.

Când comparația se face după utilizare service-urilor de streaming (precum Netflix, Amazon Prime, Disney +, YouTube etc.), situația se menține. Persoanele care utilizează aceste servicii mai mult decât înainte de pandemie au raportat un nivel mai mare al senzației de singurătate și al depresiei autodiagnosticate. Trebuie menționat că nivelul de stres perceput de persoanele ceare abuzează de streaming service-uri este mai mic. Există diferențe marcate din punct de vedere al sedentarismului și al nivelului de procrastinare, persoanele care utilizează excesiv platformele de streaming fiind cele mai puțin productive.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *