În lumina recentelor evenimente, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 25.000 de studenți la medicină, susține noile amendamente aduse legii vaccinării de către Comisia pentru sănătate şi familie și dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației precare în care se află rata de vaccinare a populației.

Din punct de vedere statistic, aproximativ 3 milioane de vieți sunt salvate datorită programelor de vaccinare. Media vaccinării în statele membre UE este aproximativ 95%. În România, au existat ani în care rata vaccinării a scăzut sub 80%, acest prag fiind considerat de specialiști ca fiind critic pentru declanșarea unei epidemii. Europa se confruntă cu o criză generală de dezinformare, fapt ce a dus la acțiuni coordonate ale guvernelor anumitor țări, precum Germania sau Franța, care au introdus obligativitatea pentru vaccinurile considerate esențiale pentru eradicarea unor boli.

Dorim să accentuăm și să reamintim câteva din beneficiile vaccinării:

  • Vaccinurile previn apariția bolilor severe (Meningita Pneumococică, Rujeola, Poliomielita, Difteria, Tetanos etc.), pentru care fie nu există tratament specific față de agentul cauzal al îmbolnăvirii, fie riscul complicațiilor este foarte mare. Prin imunizare, populația este ocrotită de boli care pot conduce la invaliditate serioasă sau chiar deces.
  • Vaccinurile protejează atât individul, oferindu-i acestuia imunitate, dar și comunitatea. Programele de vaccinare urmăresc atingerea unui număr suficient de mare de persoane imune pentru a preveni o epidemie.
    Programele de vaccinare urmăresc eradicarea bolilor și asigurarea stării de sănătate a întregii populații. Anumite categorii de persoane (pacienții cu boli cronice, gravidele, persoanele imunodeprimate) nu pot să primească anumite tipuri de vaccinuri. Pentru aceștia, singurul mod prin care se poate preveni o infecție este reprezentat de dobândirea imunității de cohortă prin vaccinare, al cărei scop este cel de a reduce semnificativ numărul persoanelor care pot prezenta risc contagios.
  • De asemenea, unele vaccinuri se adresează persoanelor mai expuse unor anumite boli (personal medical – HPV; călători în zone tropicale – tifos, febră galbenă) sau persoanelor la care complicațiile bolii sunt severe (copii – poliomielită, meningita pneumococică, etc.). Vaccinarea permite evitarea tuturor neplăcerilor cauzate de boală.

Un bun exemplu de epidemie virală îl reprezintă actuala situație națională și mondială declanșată de virusul SARS-CoV-2. În momentul de față, în România sunt peste 13.500 persoane infectate și peste 800 decese înregistrate. Situația actuală ar fi arătat cu totul diferit dacă ar fi existat un vaccin care să protejeze populația. Cu toate că un vaccin nu poate să combată toate tipurile de virusuri, întrucât acestea pot suferi constant mutații, utilitatea acestora este eminamente vizibilă urmărind ca și exemplu solid rezultatele vaccinurilor anti-gripale ce previn cu succes reinfecția. Astfel se realizează o diminuare a infectivității, iar astfel domeniul sanitar, cât și cel economic, social și cultural să nu aibă de suferit așa cum se întâmplă în aceste momente.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România face un apel către:

  • Parlamentul României, spre a promulga proiectul de „Lege privind vaccinarea persoanelor în România” în cel mai scurt timp, în forma actuală, cu amendamentele propuse de Comisia de sănătate și familie și aprobată de Senat.
  • Ministerul Sănătății, Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, organe administrative locale și alte organizații civice spre a informa și educa populația și îndeosebi părinții, referitor la beneficiile vaccinării.
  • Societatea civilă spre a susține acest proiect de lege și a îi promova principiile pe toate canalele de comunicare, deoarece nu este vorba numai despre domeniul sanitar, ci de sănătatea întregii populații, inclusiv cea a copiilor.
  • Autoritățile competente spre a include studenții la medicină în clasificarea persoanelor cu risc ridicat de contaminare, având în vedere instituțiile în care se desfășoară activitatea de învățământ a Universităților de Medicină și Farmacie (spitale, clinici, laboratoare) și contactul cu posibili pacienți infectați sau agenți patogeni virulenți. În acest sens, este necesar ca studenții la medicină să beneficieze gratuit de vaccin antigripal, anti-bacterii încapsulate și rapel pentru hepatită.

Actuala poziție este susținută de toți membrii FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, reprezentând studenții în medicină din centrele universitare București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, Brașov, Oradea, Constanța și Galați, ulterior consultării președinților asociațiilor de studenți la medicină din centrele menționate. FASMR reiterează importanța și urgentarea acestui act normativ referitor la vaccinare, act ce protejează atât cetățenii, cât și siguranța națională.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *