Studenții din domeniul sănătății cer clarificări cu privire la situația Universităților de Medicină și Farmacie din țară

Alianța Studenților din Domeniul Sănătății (ASDS) a fost înființată în anul 2019, din dorința de a crea o voce comună a studenților din domeniul sănătății. În spatele acronimului stau trei membri ce au realizat o legătură în vederea atingerii scopurilor comune. Alianța pune la aceeași masă Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR). Scopul comun este de a face auzite problemele celor 38.000 de studenți din domeniul sănătății care zilnic se confruntă cu aceleași provocări. Alianța are și rolul de a arăta studenților, încă de pe acum, importanța colaborării interprofesionale din domeniul nostru. 

Începând cu data de 09.03.2020, învățământul universitar din domeniul sănătății a fost adaptat, nemaifiind permisă intrarea, în mod justificat epidemiologic, în spitale a studenților, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor și a combaterii răspândirii Covid-19. Astfel, Universitățile și Facultățile de Medicină și Farmacie din țară au demarat desfășurarea orelor de curs și a lucrărilor practice în mediul online

Astăzi, Președintele Klaus Iohannis a declarat public că școlile, grădinițele și universitățile vor rămâne închise până în septembrie. Totodată, a anunțat măsurile pentru sistemul de învățământ, conform cărora „studenții își vor continua învățarea online, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție, în baza autonomiei universitare, va stabili modul și data stabilirii examenului”.

În acest context unic al Universităților de Medicină și Farmacie, studenții din anii terminali sunt cei mai afectați de această situație epidemică. Finalizarea studiilor este de o importanță deosebită pentru viitorul sistemului de sănătate românesc. Dorim așadar să tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea continuării procesului educațional în mediul online, în colaborare cu reprezentanți ai studenților, ai universităților și ai Ministerului Sănătății. După finalizarea studiilor, zeci de examene și sute de ore de practică în spitale, studenții își demonstrează cunoștințele acumulate prin susținerea examenului de licență și a examenului de rezidențiat. Examenul de rezidențiat reprezintă primul pas realizat de absolvenți în direcția intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piața muncii în România. De aceea, facem un apel la continuarea activității didactice pe platforme virtuale pentru parcursul universitar actual al tuturor studenților, în special pentru a evita periclitarea unei noi generații de medici, stomatologi și farmaciști.

Prin urmare, Alianța Studenților în Domeniul Sănătății solicită organelor decizionale să aibă în considerație situația aparte în care se află studenții Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, ce se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită până în ziua de azi și să lucreze împreună cu Ministerul Sănătății și conducerile Universităților la un plan de menţinere a unui parcurs universitar adecvat. Astfel, este esențială  implicarea autorităților statului pentru a asigura studenții înscriși la programele de studiu de medicină, medicină dentară și farmacie de recunoașterea ulterioară a întregului parcurs didactic atât la nivel național cât și la nivel european.

Deși universitățile au autonomie în ceea ce privește modalitatea și stabilirea datei examenelor pentru fiecare an universitar și program de licență, este imperios să avem în vedere faptul că scopul principal al acestor facultăți este de a trimite la finalul anilor de studiu tineri ce vor deveni profesioniști în domeniul medical. De aceea, salutăm adaptarea rapidă la o situație nemaiîntâlnită, prin metode eficiente și încurajăm facultățile, universitățile și ministerele de resort să continue demersurile necesare ca studenții să nu piardă un an de studiu și viață, asigurând buna finalizare a acestui an universitar. O astfel de incertitudine poate duce din nou la o criză asemănătoare celei a rezidențiatului din 2019. Astfel, pentru a evita consecințele negative ale acestor aspecte, în contextul epidemiologic în care ne aflăm, reprezentanții studenților asigură forurile decizionale de toată disponibilitatea acestora pentru a găsi împreună soluții benefice pentru comunitatea de viitori specialiști în domeniul medical.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *