WhatsApp Image 2020-04-25 at 16.15.56

Ce este vaccinarea?

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa, iar multe alte boli au fost aproape eliminate.

Majoritatea vaccinurilor se administrează injectabil, dar există și varianta administrării orale sau intranazale (prin pulverizare).

 

Cum funcționează un vaccin?

Când o persoană se vaccinează, sistemul său imun:

  1. Prelucrează germenul;
  2. Produce anticorpi, adică proteine ce luptă împotriva infecției;
  3. Reține informații despre agentul patogen (inițiatorul bolii)  și despre cum să lupte împotriva lui. Astfel, dacă este ulterior expus germenului, sistemul imun va reacționa prompt, deoarece a reținut ”imaginea” acestuia, iar organismul este pregătit să-l combată. Cu ajutorul acestei memorii imunologice, sistemul imun va putea distruge germenul înainte că simptomatologia specifică să se instaleze.
 
Vaccinul este așadar o metodă sigură și eficace de a produce răspunsul imun în organism, fără a cauza boală.

Sistemul imun are capacitatea de a memora. Odată ce o persoană este expusă către una sau mai multe doze dintr-un vaccin, aceasta va rămâne protejată împotriva afecțiunii pentru un număr limitat de ani sau uneori pe tot timpul vieții. Unele vaccinuri produc imunitate de lungă durată, cum ar fi vaccinurile anti-Hepatită A, anti-Hepatită B, HPV și febră galbenă. Alte vaccinuri, precum vaccinul anti febră tifoidă oferă imunitate doar pentru o perioadă mai scurtă (de aproximativ 3 ani). În cazul acestor virusuri, vaccinarea este cea mai bună metodă de profilaxie.

 

De ce să te vaccinezi?

În absența vaccinării, există riscul producerii unor afecțiuni cu risc înalt precum: pojar, meningită, pneumonie, tetanos, poliomielită etc. Aceste boli pot pune cele mai multe ori viața individului în pericol, iar OMS estimează că anual sunt salvate între 2 și 3 milioane de persoane la nivel global prin vaccinare.

Scopul principal al vaccinării îl reprezintă atât protecția personală, cât și cea colectivă. Există grupuri populaționale ce nu pot fi vaccinate, în general cei cu boli cronice sau cu alergii documentate la vaccin. Aceste persoane depind de vaccinarea membrilor comunității pentru a fi protejați.

Cine se poate vaccina?

Majoritatea persoanelor au indicații favorabile pentru a se vaccina. Totuși, vaccinurile nu sunt indicate în următoarele situații:

  • Patologii asociate (diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni pulmonare) sau chimioterapie, ce afectează sistem imun;
  • Alergii severe la componentele vaccinului;
  • Febră înaltă sau boli severe în ziua vaccinării, nu atât pentru că vaccinul ar produce reacții adverse, ci pentru că simptomele bolii să nu fie atribuite vaccinului.

Ce conține un vaccin?

Toate componentele unui vaccin joacă un rol important în asigurarea siguranței și eficienței vaccinului. Printre acestea se numără:

Antigenul, adică un virus sau o bacterie neutralizată sau în formă latentă, sau porțiuni din acestea, care antrenează corpul uman să recunoască imunologic și să lupte împotriva infecției în cazul unui eventual contact cu această în viitor;

  • Adjuvanți, care stimulează răspunsului imun;
  • Conservanți, care asigură eficiența vaccinului;
  • Stabilizatori, care protejează vaccinul în timpul transportului și depozitării.

Multe dintre aceste componente apar natural în corp, în mediul înconjurător și în alimentele ingerate. Toate componentele unui vaccin sunt atent testate și monitorizate pentru a-i garanta eficiența și pentru a minimiza posibilele reacții adverse.

 

Se recomandă vaccinarea fetelor împotriva Human Papilloma Virsus (HPV)?

În majoritatea cazurilor de tumori maligne cervicale sunt cauzate de infecția cu anumite tulpini de HPV (cele cu risc oncogen foarte înalt -16,18), virus ce face parte din categoria celor care produc infecții cu transmisie sexuală. Vaccinarea oferă cea mai bună metodă profilactică împotriva acestei boli, reducând riscul de infecție cu HPV cu până la 100%.

Vaccinului anti-HPV i s-a demonstrat siguranța și eficacitatea, astfel încât OMS recomandă realizarea în două doze a tuturor fetelor între 9-14 ani, deoarece administrarea acestuia înainte de începerea vieții sexuale îi crește substanțial efectul protector. De asemenea, vaccinul trebuie însoțit de screening pentru cancer cervical pe parcursul vieții adulte. 

Este adevărat că vaccinurile sunt însoțite de reacții adverse?

Ca orice tratament medicamentos, și vaccinurile au reacții adverse, însă acestea sunt cu mult mai ușoare spre deosebire de simptomatologia bolilor de care ne protejează respectivul vaccin.

Cel mai des întâlnit tip de reacții adverse sunt reacțiile locale, cum ar fi durere, edem (umflare) și eritem (roșeață) la locul înțepăturii. Reacțiile locale pot apărea la aproape 80% din dozele de vaccin, în funcție de tipul vaccinului. Reacțiile locale sunt mai frecvente la vaccinurile inactivate, în special la acelea care conțin un adjuvant. În general, reacțiile adverse locale apar la câteva ore de la injecție și sunt, de obicei, puțin severe și auto-limitante.

Reacțiile adverse de tip sistemic sunt evenimente mai generalizate și includ febră, stare de indispoziție, mialgii (durere musculară), durere de cap, lipsa apetitului și altele. Aceste simptome sunt obișnuite și non-specifice; ele pot apărea la persoanele vaccinate și sunt cauzate de vaccin sau de factori care nu au legătură cu vaccinul, cum ar fi o infecție virală concomitentă, stres sau consum excesiv de alcool.

 

De ce durează mult să obținem un vaccin împotriva SARS-CoV-2?

Orice vaccin nou necesită studii multiple pe mii de persoane, care să îi evalueze siguranța și răspunsul la diferite doze, posibilele reacții adverse și eficacitatea. Toate aceste procese sunt complexe și cronofage. De asemenea, un element important este producția, care deși se va începe imediat după aprobare, va necesita o perioadă de timp. La data de 8 aprilie, existau 115 candidați pentru vaccinul anti SARS-CoV-2.

 

Surse:

 https://www.immunology.theclinics.com/article/S0889-8561(03)00097-3/abstract

 https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.3322/canjclin.57.1.7

https://www.nature.com/articles/d41573-020-00073-5 

 https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-vaccines


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *