Momentele dificile din această perioadă reprezintă o oportunitate excelentă pentru comunitatea studențească de a fi unită și de a ajuta România să treacă cât mai repede peste criza generată de pandemia COVID-19. Așa cum au dovedit-o și în trecut, studenții reprezintă o piatră de temelie a societății românești și de aceea, întreprinderea unor acțiuni comune poate contribui la facilitarea accesului pentru populație la informații de încredere cu privire la sănătatea publică. Această inițiativă de unire a forțelor vine în contextul în care trăim înconjurați de informație, iar asaltul informațional în legătură cu pandemia COVID-19 a atins de mult un volum dificil de gestionat, îngreunând capacitatea oamenilor de a discerne între adevăr și dezinformare. Astfel, doar uniți și printr-o voce comună, studenții români din străinătate și din țară, pot dovedi că sunt capabili să ofere informații corecte și concrete din surse sigure, că pot fi alături de colegii lor studenți, dar și de membrii comunităților din care fac parte.
Cele mai reprezentative organizații studențești din țară – USR – Uninea Studeților Români din România, ANOSR – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, ASDS – Alianța Studenților în Domeniul Sănătății (formată din FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, FASFR – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și FSMDR – Federația Studenților la Medicină Dentară din România) , UNSR – Uniunea Națională a Studenților din România, alături de LSRS – Liga Studenților Români din Străinătate și-au unit vocile pentru a-și informa comunitățile în perioada pandemiei COVID-19, printr-o campanie pe rețelele sociale.

USR: Acum este momentul să dăm dovadă de solidaritate, împreună, ca studenți. Nu vrem să fim părtași la răspândirea virusului, de aceea recomandăm tuturor ONG-urilor studențești să-și sisteze activitățile și evenimentele programate cel puțin până la sfârșitul lunii. Ce ne dorim în acest moment este să prevenim cât de mult se poate, pentru a nu intra și segmentul studențesc în rândul celor depistați pozitiv. Facem apel la deschidere cu privire la platformele de e-learning, pentru a putea continua structura anului universitar cât mai aproape de normalitate. Considerăm, de asemenea, că panica nu trebuie răspândită și accentuată, tocmai pentru a nu provoca mai multă confuzie. Suntem siguri că evenimentele asociațiilor vor fi reluate cu succes, iar reușitele vor fi pe măsură. Momentan, siguranța și sănătatea rămân primordiale. Apelăm, din nou, la calm, în vederea evitării extinderii.
ANOSR: Noi a solicitat încă din 9 martie factorilor de decizie suspendarea activităților didactice din cadrul universităților din România și stabilirea urgentă a unor măsuri concrete în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului pentru siguranța membrilor comunităților universitare.
Ne dorim și facem eforturi ca tinerii din România să se informeze doar din surse sigure cu privire la desfășurarea evenimentelor, să trateze cu responsabilitate problema pandemiei, să fie calmi și să adopte o conduită civică adecvată. Sperăm să se folosească productiv timpul petrecut în autoizolare și, totodată să ne sprijinim semenii în cazul în care vor avea nevoie de ajutor. În situația pe care o traversăm ne dorim să demonstrăm solidaritate și că vor reacționa responsabil pentru binele comun al societății.

ASDS, alianța formată din FASMR, FASFR și FSMDR

FASMR: În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situație dificilă și necesită asistența societății civile, este important ca noi, viitorii profesioniști în sănătate, să lucrăm împreună pentru a susține mobilizarea națională, informarea corectă și măsurile pentru limitarea răspândirii infecției. Cu această ocazie, dorim să ne manifestăm deplina susținere și recunoștință pentru medici, asistenți medicali și pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății, implicați în gestionarea situației particulare cu care România se confruntă în acest moment. FASMR face apel la instituțiile statului pentru ca acestea să asigure personalului din domeniul sanitar toate condițiile de siguranță necesare desfășurării activității în prima linie de risc împotriva COVID-19.
FASFR: Acum, mai mult decât în alte situații, e foarte important ca TOȚI tinerii să militeze pentru același lucru: protejarea sănătății personale, a celor din jur și sprijinul acordat comunității. În aceste momente de criză, FASFR solicită autorităților să asigure măsurile de siguranță pentru personalul sanitar, inclusiv pentru farmaciștii care lucrează în sistemul de stat sau în cel privat. Mulțumim și suntem recunoscători pentru eforturile tuturor medicilor, asistenților, farmaciștilor și tuturor celor implicați în asigurarea sănătății și siguranței populației și luptă împotriva COVID-19.
FSMDR: FSMDR dorește să mulțumească cadrelor medicale și profesioniștilor din domeniul sănătății care fac parte din prima linie pentru combaterea epidemiei cu SARS-CoV-2 din România și, totodată, îndeamnă populația la calm și responsabilitate din partea fiecărui cetățean.

UNSR: Poziția UNSR legată de această pandemie de COVID-19 este că studenții trebuie să fie alături de ceilalți oameni, să-i ajute și să se păstreze calmi. În aceste momente de cumpănă, societatea este pusă la încercare și spiritul de conservare încearcă să pună stăpânire. Este nevoie de o legătură puternică între toți participanții societății civile și multă înțelegere.

LSRS: Mulți studenți români din străinătate s-au întors și se vor întoarce acasă datorită sărbătorilor Pascale și din cauza COVID-19. Revenirea în România trebuie însoțită de testare, izolare, informare și în același timp de conștientizarea riscurilor la care studenții se expun. Dorim pe această cale să mulțumim și să felicităm Ministerul Afacerilor Externe pentru eforturile pe care le depun în această perioadă pentru toată activitatea misiunilor diplomatice, pentru că sunt alături de diaspora românească și pentru și pentru aceia care doresc sa revină în țară, sa ajungă în siguranță.

În următoarea perioadă, vă invităm să ne urmăriți activitatea și facem apel la responsabilizare și calm. Informarea din surse oficiale, respectarea măsurilor impuse de autorități și întrajutorarea prietenilor și rudelelor pentru a înțelege situația și a evita știrile false reprezintă acțiunile propice în legătură cu care încurajăm comunitatea studențească.

USR:
Cristian Marcvart – Director Național Comunicare
0720216634
office@uniunea.ro

Uniunea Studenților din România (USR) este o organizație umbrelă, la nivel național, pentru peste 100 de asociații studențești și de tineret din 20 de centre universitare.
Scopul statutar al federației este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, precum și Municipalități și Universități.

ANOSR:

Petrișor Laurențiu Țucă
petrisor@anosr.ro

ANOSR are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor comune ale studenților, ale membrilor săi, formarea de lideri la nivel național și internațional, precum și promovarea acestora în societate. În relația cu organizațiile membre ne bazăm pe principiile transparenței și non-partizanatului, facilitând accesul oricărei structuri studențesti reprezentative și apolitice, la inițiativele noastre. Sprijinim implicarea lor în procesul decizional la toate nivelele.

FASMR:
Raluca-Corina OPREA
presedinte@fasmr.ro/ raluoprea10@gmail.com
+40 730 787 323,

FASMR este o organizaţie democratică de tip federativ, independentă, non-guvernamentală şi apolitică, ce reprezintă interesele profesionale, ştiinţifice, sociale şi culturale ale studenţilor medicinişti. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations). FASMR are ca misiune reprezentarea intereselor comune a peste 24.000 de studenţi mediciniştiîn relaţia cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu ceilalţi parteneri externi.

FASFR:
Elisabeta Mușat – Președinte FASFR
0757205373
presedinte.fasfr@gmail.com

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România s-a format din dorința studenților de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra populației. În prezent, împreună cu cele 8 Asociații Locale membre, suntem ghidați de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenților farmaciști mai bun!“.
Misiunea FASFR este împărțită în 3 direcții mari: îmbunătățirea sănătății populației prin educarea publicului larg, dezvoltarea profesională și personală a studenților farmaciști și dezvoltarea educaţiei farmaceutice prin implicarea activă în sistemul educațional farmaceutic și cel farmaceutic din România, contribuind astfel și la promovarea farmacistului în societate.

FSMDR:
Ana Păvălan – Secretar General FSMDR
fsmdromania@gmail.com

Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR) unește asociațiile de profil din toată țara, fiind înființată cu scopul de a reprezenta, la un nivel cât mai înalt, părerile, doleanțele și nevoile viitorilor medici stomatologi din România.
Înființată în 2019, FSMDR este entitatea prin care, studenții din domeniul Medicinei Dentare, promovează o igienă orală corectă și completă, și crește conștientizarea problemelor care pot apărea în sfera oro-maxilo-facială, în lipsa instituirii unor mijloace de igienă orală sau a unei alimentații sănătoase.

UNSR:
UNSR sau Uniunea Națională a Studenților din România este federație studențească, ce reunește peste 60 de asociații studențești și de tineret din 14 centre universitare, ale cărei scopuri includ dezvoltarea și afirmarea profesională, evoluția cunoașterii și cercetării în condițiile respectării statului de drept și a drepturilor omului.
Persoană de contact:
Dediu Vlad – Președinte UNSR
Telefon – 0722.245.449
Adresă: vladdediu97@gmail.com

LSRS:
Robert STREDIE
Președinte LSRS
robert.stredie@lsrs.ro
+40 748 119 313

Alexandra Mihaela ANTOFI
Vicepreședinte Adjunct LSRS – Comunicare
alexandra.antofi@comunicare.lsrs.ro
+40 725 736 00

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis pentru dialog și acțiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Categories: Uncategorized