Dragi colegi,

În primul rând, felicitări tuturor celor care au contribuit la întreaga mișcare care a dus la victoria legislativă de astăzi, criza rezidențiatului fiind aproape de final. Astăzi a fost dovada clară că prin perseverență, unitate și comunicare putem aduce o schimbare și face diferența! Amendamentele concretizate împreună și propuse de FASMR Camerei Deputaților au trecut cu succes de comisie, au fost votate și adoptate în Plen, iar acum suntem foarte aproape de finalul acestei perioade pline de incertitudine

Alte amendamente importante propuse de FASMR adoptate de către parlament atăzi:

  1. Cifra de școlarizare va fi egală cu numărul de locuri reprezentând numărul de absolvenți ai promoției(locurile=nr de absolvenți), cumulat cu numărul de posturi(posturi=extra, peste numărul de absolvenți). Ba mai mult, în cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat.
  2. Al doilea amendament propus nu a trecut întocmai, ci sub actuala formă: Ministerul Sănătății organizeaza admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății. În concluzie rezidențiatul e organizat de MS și examenul este unic!
  3. Și al treilea amendament important se referă la plata gărzilor tinerilor rezidenți. Acesta spune că orele suplimentare de gardă efectuate de rezidenti peste orele normate se remunerează conform încadrării salariale existente.

Astfel, examenul rămâne CENTRALIZAT și toți cei promovați vor putea fi integrați pe piața muncii, asigurând dreptul acestora la continuarea parcursului academic. Mai mult decât atât, ultimul amendament propus de noi creează premisele plății gărzilor pentru tinerii rezidenți.

Vă vom explica următoarele etape necesare pentru finalizarea :

  1. Legea propusă în parlament ce permite organizarea rezidențiatului în acest an a fost adoptată;
  2. Următoarele etape sunt promulgarea legii de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. În urma publicării și ajustării calendarului de către Ministrul Sănătății, examenul se va derula în acest an. Practic, aleșii au eliminat necesitatea semnăturii ministrului Educației. Ordinele necesare pentru organizarea și desfășurarea examenului vor putea fi semnate numai de ministrul Sănătății, indiferent dacă acesta este demis sau interimar.
  3. Numărul de locuri și posturi din acest an va fi reconfirmat în perioada imediat următoare de către Ministerul Sănătății.

FASMR consideră atât menținerea examenului de rezidențiat în acest an, cât și acceptarea amendamentelor legislative o reală victorie. Este o dovadă că merită să luptăm împreună pentru un sistem educațional și sanitar mai bun și să continuăm această mobilizare și pe alte teme!

Sperăm ca haosul creat de această sesiune a examenului de rezidențiat să aducă în atenția opiniei publice magnitudinea acestui subiect, cât și hibele sistemului de sănătate românesc. Trebuie sa folosim acest momentum pentru a îmbunătăți atât sistemul, cât și calitatea vieții de medicinist.

Împreună facem diferența! #FASMR #Rezi

Link propunere de lege acceptată de Camera Deputaților: https://drive.google.com/open?id=144FQnOHJ3MddMV7_ctdfXlP9B9Rh9ECe

Link amendamente trimise de FASMR: https://drive.google.com/open?id=1PFGNhwlWZLR-jbC6lxytyJ0RCX4UhznW

Link live din Comisia pentru Sănătate: https://www.facebook.com/Emanuel.Ungureanu.USR/videos/1435764389905246/UzpfSTcxOTE2Nzg1MzoxMDE1NjQ3MzU3NDIwNzg1NA/

Link live din Plenul Camerei Deputaților: https://www.facebook.com/Emanuel.Ungureanu.USR/videos/2504532952961819/UzpfSTcxOTE2Nzg1MzoxMDE1NjQ3MzU3NDUxNzg1NA/

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *