În perioada 20-28 mai 2019, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a fost reprezentată, în premieră, la Adunarea Mondială a Sănătății, de către Teodor Cristian Blidaru, în dublă calitate de Președinte FASMR (Delegat de Tineret al României la Organizația Mondială a Sănătății) și membru al echipei de conducere a International Federation of Medical Students’ Associations.

Adunarea Mondială a Sănătății este forul decizional al Organizației Mondiale a Sănătății. La aceasta participă anual delegați din toate statele membre ale OMS, precum și tineret, reprezentanți ai societății civile, fundații, ONG-uri, cu activitate importantă în domeniul sănătății. În cadrul Adunării s-au prezentat progresele din domeniul sănătății globale și strategii de lucru pe diverse teme, precum acoperirea universală cu servicii de sănătate, rezistența la antibiotice, controlul tuberculozei, încălcări ale drepturilor omului, efectele modificărilor climatice asupra sănătății și multe altele.

Pe lângă participarea la evenimente, reprezentantul studenților din România a luat parte și la discuții și dezbateri, în care inclusiv studenții au avut un cuvânt de spus. Mai mult decât atât, declarația din partea Federației Internaționale, reprezentând peste 1.3 milioane de studenți mediciniști, privind controlul tuberculozei, a fost prezentată plenului Adunării de către Teodor.

Din delegaţia României au mai făcut parte reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (Secretarul de Stat Dl. Cristian Grasu şi Consilierul Onorific al Ministrului Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, membru în Consiliul Executiv al OMS), preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, Dl. Laszlo Attila, şi Dl. Ambasador Adrian Vieriţa, şeful reprezentanţei României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva. Premiera participării președintelui FASMR din acest an reprezintă primul pas în implementarea unui program de Delegat de Tineret la Organizația Mondială a Sănătății, pe care Federația îl va propune, susține și implementa, sperând să devină o tradiție și să dovedească anual că tinerii și studenții din România pot avea o contribuție semnificativă chiar si la nivel global.

În același timp, ca parte a delegației International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA), Teodor a făcut parte dintr-o echipă de peste 60 de studenți din domeniul sănătății, care au reprezentat vocea tinerilor în cadrul Adunării. Reprezentantul FASMR a coordonat grupul de lucru al studenților pe tema bolilor infecțioase, format din tineri din toată lumea, care au participat la evenimente din sfera bolilor transmisibile, au dezbătut cu reprezentanți relevanți ai OMS și ai statelor membre și au conceput numeroase intervenții în cadrul Adunării pentru combaterea acestora.

 

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *