Reprezentând peste 25.000 de studenți prin cele 11 organizații studențești medicale, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină își exprimă susținerea referitoare la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, adoptată în Senat, în data de 10 aprilie 2018.

 

Aceasta presupune introducerea unor noi articole, art. 28, care permite împăcarea doar în cazul primei sesizări și art. 29, care permite organelor de poliție să intervină în caz de pericol iminent.

 

În calitate de viitori medici, suntem conștienți de presiunile psihologice, la care victimele unui abuz sunt expuse, indiferent dacă este vorba de violența bazată pe gen sau de violența asupra copiilor. Violența, sub orice formă a ei – verbală, fizică, sexuală – duce la o traumă importantă, deoarece încălcarea drepturilor este extrem de invazivă și ridică sentimente de rușine, auto-învinovățire și culpabilitate. Când la acestea se adaugă teama de a nu fi rănit sau omorât, experiența poate duce la un comportament de tip „luptă, fugă sau îngheață” sau resemnare, sesizările victimelor fiind reduse și sănătatea mintală a acestora fiind compromisă. Pe lângă trauma fizică, majoritatea oamenilor expuși la violență, se vor lupta cu reacții serioase, precum amintirile intruzive, re-experimentarea, flashback-urile și problemele de somn, factori latenți, dar care contribuie la numărul scăzut de plângeri, fiind, în același timp, o problemă de sănătate publică.

 

De asemenea, Drepturile Omului sunt direct relevante în munca noastră, ca viitori medici, atât în relația cu pacienții, cât și în ajutorul oferit reintegrării acestora în societate. O parte importantă din munca de medic o reprezintă crearea posibilităților de recuperare a demnității, oferirea sentimentului că pacienții sunt oameni care merită și care se pot proteja de sentimente de rușine și umilință, dincolo de încălcarea drepturilor umane, nedreptatea și trauma, pe care le pot suferi.

 

În 2016, România s-a angajat, prin adoptarea legii 30/2016 pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei, privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, să înăsprească legile în ceea ce privește acest gen de comportament.

 

Tot în 2016, într-un raport al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse (ANES), în perioada 2009 – 2016 au fost 102.882 de cazuri raportate de violenţă în familie. În același an, Agenţia a luat cunoştinţă, de 13.019 cazuri. Din aceste 13.019 cazuri de violenţă în familie, numărul victimelor femei era de 2.053, al bărbaţilor de 165, iar al copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani era de 10.798 de cazuri. Aceeași instituţie precizează că: „Datele menţionate mai sus nu prezintă însă dimensiunea reală a fenomenului, ci doar numărul victimelor violenţei în familie, beneficiare ale serviciilor sociale, înregistrate şi centralizate la nivel naţional de către ANES“, date care susțin argumentul nostru cu specific medical.

 

În urma modificării legislative, există o protecție mai puternică a victimei prin introducerea art. 28, care oferă protecție suplimentară legii în vigoare, dublat de art. 29, care introduce protecția în caz de pericol iminent. Federația Asociațiilor Studenților la Medicină din România susține modificarea legii, deoarece aceasta va conduce la îmbunătățirea sănătății mintale a victimei, va scădea gradul de vătămare corporală și violență domestică, consecințe susținute și de principiile și viziunea Federației. De asemena, încurajăm orice măsuri și campanii de informare care să conducă la diminuarea numărului de cazuri de violență în familie.

 

Sursa foto: http://www.loyaldetermined.com/all-about-domestic-violence/

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *