Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România se poziționează ferm împotriva oricărei inițiative de modificare a legii antitutun (Legea 15/2016). Dezbateri asupra unei noi tentative de relaxare a legii vor avea loc maine, 19 septembrie 2017, în cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților- Parlamentul României.

Împreuna cu numeroși reprezentanți ai societății civile, dorim să tragem un nou semnal de alarmă față de ceea ce considerăm a fi un nou atac la sănătatea publică prin încercarea de redefinire a spațiului public închis contrar recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și încercarea de creare a unor așa-zise condiții pentru fumat. Nici unul din argumentele invocate de inițiatorii acestei noi încercări de relaxare a legii nu este bazat pe recomandări, practici sau obligații internaționale și naționale ale României, fiind bazate exclusiv pe interese de natură personală sau comercială ale industriei tutunului sau comercianților de tutun din România.

Ne exprimăm speranța că factorii decizionali vor ține cont de argumentele reale, pentru a asigura sănătatea generațiilor viitoare! Doamnelor și domnilor parlamentari, vă solicităm să respingeți ferm și fără echivoc astfel de încercări repetate de subminare a celei mai bune legi cu impact direct asupra sănătății publice adoptată în ultimii ani în România.

Societatea civilă, medicală și academică din România își dorește să continue parteneriatul eficient cu parlamentarii României- așa cum inițiativa de adoptare a legii a fost considerată un model de bun practică de colaborare, ne dorim ca toate măsurile de control a consumului de tutun și de atingere a obiectivului primei generații de tineri eliberați de acest viciu cu efecte devastatoare să beneficieze de aceeași abordare constructivă și bazată pe argumente și dovezi științifice reale.

http://2035faratutun.ro/scrisoare-deschisa-comisie/

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *