Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România dorește să anunțe în mod public că nu susține ultimele modificările privind metodologia concursului de rezidențiat din noiembrie 2016.

În luna februarie a anului curent, reprezentanții Federației s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a stabili metodologia concursului de rezidențiat. De comun acord s-a stabilit o formă de examen cu subiecte unice și repartiție conform unui clasament pe centre, urmând ca mai apoi dacă situația o cere o repartiție pe baza unui clasament național. De asemenea, împreună cu Ministerul Sănătății am oferit un comunicat de presă comun prin care conveneam asupra acestei metodologii. Ulterior, în ciuda insistențelor Federației această metodologie întârzia să fie publicată.
O dată cu noua conducere a Ministerului am cerut clarificarea situației metodologiei concursului de rezidențiat, susținută pe baza ședinței din februarie. Am oferit noii conduceri a Ministerului toate informațiile și toate detaliile privind acea metodologie.

În cursul zilelor de 8-9 septembrie ni s-a cerut să argumentam motivele pentru care susținem metodologia pe centre. Am argumentat cu motive începând cu diferențele privind licența ca tematică și timp de pregătire raportat la rezidențiat, de faptul că avem o bibliografie nouă și lipsa unei erate care îngreunează procesul de învățare, îngrijorarea privind desfășurarea examenului propriu-zis și a repartiției, culminând cu motive de ordin personal, familie și domiciliu. Acestea au reprezentat o parte din motive.

Am invocat termenul de 6 luni de modificare a metodologiei, dar din păcate legea rezidențiatului nu prevede nici un termen legal pentru modificări, termenul de 6 luni fiind prevăzut în legea educației naționale, lege care nu se aplică examenului de rezidențiat.

Din păcate, în ciuda tuturor argumentelor aduse, Ministerul Sănătății împreună cu reprezentanții Universităților au considerat că metodologia pentru rezidențiat trebuie schimbată, în ciuda faptului că această modificare nu coincide cu dorința studenților.

Considerăm că examenul de rezidențiat nu este un examen care promovează performanța și pe cei mai buni în domeniu, acest examen bazându-se pe capacitatea individuală de inmagazinare a informațiilor, astfel contracarând unul dintre argumentele Ministerului.

Ne vedem puși în situația în care legal nu avem nici o acoperire, dar în ciuda acestui fapt vom încerca în zilele care urmează să discutăm cu conducerile universităților prin intermediul organizaților studențești locale.

Până atunci solicitam Ministerului garanția unei corectitudinii la nivelul tuturor centrelor de examinare ale concursului de rezidențiat, chiar și supraveghere video precum în cazul susținerii examenului de bacalaureat. De asemenea, garanția faptului că sistemul de repartiție prin teleconferinţă nu va avea nici o eroare tehnică în cursul acesteia.

Sugerăm Ministerului și vom face demersurile necesare pentru a prevedea un termen legal privind modificările făcute bibliografiei, tematicii și metodologiei, pentru a evita pe viitor astfel de situații care pot duce la destabilizarea atât a candidatului pentru concursul de rezidențiat cât și a concursului propriu zis.

În încheiere, menținem poziția studenților care nu agreează această modificare atât de tardivă a examenului de rezidențiat.

Consiliul Director FASMR


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *