Stimate Domnule Ministru Attila Cseke,

Având în vedere comunicatul de presă al Ministerului Sănătății din data de 06.01.2011 în care se anunță descentralizarea examenului de Rezidențiat, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), în calitate de unic for de reprezentare al studenților mediciniști, își exprimă nemulțumirea față de această măsură care dezavantajează absolvenții mediciniști din toată țara. Aspectele negative ale descentralizării sunt, pe de o parte, subiectele realizate la nivel local care nu fac decât să scadă din relevanța examenului și în plus pot ridica suspiciuni asupra corectitudinii desfășurării examenului, neexistând o comisie unică la nivel național, iar pe de altă parte, repartiția regională a candidaților. Aceasta face ca un absolvent cu un punctaj bun să fie nevoit să aleagă doar din acele locuri disponibile în regiunea sa, care în 2010, de exemplu, au fost in anumite cazuri distribuite disproporționat în unele centre, pe când într-un clasament național ar fi avut mult mai multe opțiuni, iar punctajul bun obținut ar fi fost mult mai relevant.

Mai mult, în urma unui chestionar completat de 689 de studenți din anul VI din 12 centre universitare, 85 % la sută dintre aceștia sunt împotriva descentralizării, în opinia lor această măsură crescând potenţialul apariţiei unor grave nereguli în centrele universitare care organizează examenul de rezidenţiat. Pe termen lung, considerăm că rezultatul adoptării unei asemenea decizii ar scădea şi mai mult încrederea absolvenţilor de medicină în coerenţa şi eficienţa pregătirii în rezidenţiat.

De asemenea, studenții mediciniști sunt nemulțumiți de nerespectarea angajamentelor luate de Ministerul Sănătății în legătură cu varianta de bibliografie propusă, deoarece nu a fost respectat procentul de maxim 15 % schimbări față de 2010. În varianta propusă pentru 2011, un număr de 21 de subiecte din 50 au surse bibliografice modificate (42 %) față de 2010. În acest sens, FASMR, dorește publicarea unei variante de bibliografie care să respecte angajamentul luat (15 % schimbări, echivalentul a maxim 7 subiecte din tematică) sau menținerea variantei din 2010, menționând că schimbările majore propuse în acest moment survin prea târziu și sunt în dezavantajul absolvenților din acest an.

În final, FASMR consideră că viziunea actuală în ceea ce privește Examenul de Rezidențiat nu ia în calcul cel mai important factor: Studentul – și propune ca soluție un dialog eficient și constructiv cu federația reprezentativă în probleme ce vizează direct studentul medicinist.

26.01.2011
Cu respect,
Fabian Klein
Președinte FASMR


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *