COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Proiectul “Micii Sanitari” este un proiect național educațional ce se desfășoară în cadrul Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), regăsindu-se în toate centrele universitare membre active.

Acesta urmărește  prezentarea de informații în legătură cu educația pentru sănătate unui număr cât mai mare de elevi cu vârste cuprinse între 8-11 ani, cu scopul de a le spori interesul pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Anual, în perioada martie-mai a anului școlar, echipe de câte 2,3 sau 4 studenți voluntari ai Facultăților de Medicină din cele 10 centre membre active FASMR merg în școli unde predau într-un mod modern și explicit lecții de educație pentru sănătate elevilor din clasele a II-a, a III-a, a IV-a, 2 ore pe săptămână, timp de 6 săptămâni.

La sfârșitul orelor de predare are loc un concurs local între echipele reprezentative ale fiecărei școli. Copiii au de rezolvat probe individuale, dar și probe în echipă – probe sub formă de întrebări scrise realizate din toate temele abordate la clasă, prin care le sunt evaluate cunoștințele în funcție de vârsta lor, astfel încât programa de concurs este diferită la clasa a 2-a, față de clasa a 3-a și față de clasa a 4-a- gradul de dificultate fiind mediu pentru toate cele 3 clase.

În urma punctajelor obținute la etapa locală, 6 elevi din fiecare centru, 2 din fiecare clasa, vor merge mai departe la etapa națională. Aceasta implică participarea grupurilor de elevi câștigători ai etapei locale la un concurs organizat de vineri până duminică, între 5 și  7 mai 2017, la Pensiunea Vera și Livia din Vălenii de Munte, județul Prahova.

Prin etapa națională se îndeplinesc 2 scopuri: pe de-o parte se verifică noțiunile mai dificile reținute de elevi, iar pe de altă parte se pun în legătură elevii din cele 10 centre, care învață obiceiuri specifice fiecărei regiuni și jocuri caracteristice. Prin această interacțiune, copiii se învață unii pe ceilalți diferite noțiuni și trăiesc o frumoasă experiență.

Temele abordate sunt concepute în acord cu nivelul de vârstă, explicate prin cuvinte ușor de înțeles copiilor participanți și sunt unice la nivel național, aceleași în fiecare centru universitar. Studenții la medicină consideră că prin educarea celor mici contribuie la formarea unei noi generații, și își doresc să participe la dezvoltarea acestor elevi, astfel încât, în urma proiectului, să dețină informații despre mediul înconjurător, despre siguranța în trafic și despre cum să se păstreze calmi în situații de urgențe.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie studenţească, independentă și non-guvernamentală care reprezintă peste 27.000 de studenţi medicinişti din 11 centre universitare din ţară, în relaţie cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu partenerii externi. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).